Associação Cultural Catalonia

São Paulo – Brasil

Catalunya per Carlos Henrique Xavier Endo

Screen Shot 2014-06-04 at 12.55.55 PM  Catalunya és una comunitat autònoma d’Espanya. És la part més extensa del territori històric i cultural del Principat de Catalunya i de tot el conjunt de terres de parla catalana o els Països Catalans. Amb un estimat de 7.546.522 d’habitants del 2013, és la segona comunitat autònoma més poblada d’Espanya, i agrupa el 51,55% de la població total de les comunitats on el català és llengua pròpia. La comunitat autònoma de Catalunya exerceix el seu autogovern que la constitució espanyola li garanteix com a nacionalitat. La norma institucional bàsica de Catalunya és l’Estatut d’Autonomia. D’acord amb aquest, l’autogovern de Catalunya s’organitza políticament en l’administració de la Generalitat de Catalunya.

Els catalans i les catalanes són un poble o una ètniaeuropea i mediterrània que té les seves arrels als Pirineus orientals i territoris adjacents. Històricament, es consideren com a catalans els individus de parla catalanaque, generalment, són originaris d’algun dels territoris anomenats modernament Països Catalans. A partir del segle XVI es va generalitzar l’ús del gentilici de valencià, tant per la llengua com pels habitants, i més tard el gentilici de mallorquí, perdent-se la unitat del gentilici català i la consciència de col·lectivitat sobretot a partir de la Guerra de Successió (1714). Al començament del segle XX el moviment catalanista va propugnar la recuperació de la generalització del gentilici català comú. La llengua pròpia de Catalunya és el català, excepte a la Vall d’Aran on ho és l’aranès. Tant el català com el castellà, llengua oficial de l’Estat espanyol, són oficials en tot el territori. L’occità, denominat aranès a la Vall d’Aran, és també oficial a Catalunya. Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 36% dels catalans utilitza el català com a llengua habitual, el 46% el castellà, 12% ambdues i el 0,03% l’aranès. El 6% de la població resident de la comunitat utilitza habitualment altres llengües. El català és una llengua romànica parlada per més d’onze milions de persones a Catalunya, al País Valencià (tret d’algunes comarques de l’interior), les Illes Balears, Andorra, la Franja de Ponent (a l’Aragó), la ciutat de l’Alguer (a l’illa de Sardenya), la Catalunya del Nord i el Carxe, un petit territori de Múrcia poblat per immigrants valencians. El seu domini lingüístic, amb una superfície de 59.905 km² i 12.805.197 d’habitants (2006), inclou 1.687 termes municipals. Com les altres llengües romàniques, el català descendeix del llatí vulgar, el llenguatge comú dels romans que s’establiren a Hispània durant l’edat antiga.

Screen Shot 2014-06-04 at 12.56.10 PM

L’Independentisme català és el corrent polític, derivat del nacionalisme català, que propugna la independència de Catalunya, o dels Països Catalans, respecte a Espanya i França (la Catalunya Nord és sota sobirania francesa) i instaurar així la República Catalana, proclamada en diverses ocasions. L’independentisme català planteja les seves tesis sobre el principi que Catalunya és una nació, al·ludint a una diversitat d’arguments, que, sense entrar als matisos de cada grup ideològic, tenen una base comuna en el dret a l’autogovern ple, l’autogestió financera, la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic, la defensa de la cultura i la llengua catalanes, la preservació del dret civil català, alhora que també ho poden motivar sentiments de pertinença o històrics. Aquests motius diferents es desgranen en un seguit d’anàlisis segons els diferents corrents ideològics, i mostren els avantatges que Catalunya esdevingui un Estat, sovint confluint en el punt que no li serà possible assolir la màxima plenitud política, cultural, social ni econòmica mentre no sigui independent, membre directe de la Unió Europea. La bandera independentista catalana és principalment l’estelada, tot i que també s’utilitza la bandera de Catalunya. El referèndum d’autodeterminació de Catalunya, també anomenat consulta, és un referèndum d’independència que està previst que se celebri el 9 de novembre de 2014. La sol·licitud del Parlament de Catalunya al Congrés dels Diputats del Regne d’Espanya per tal que fos transferida la competència de convocar el referèndum al Govern de Catalunya fou refusada. Aquesta negació, a manca d’una llei de consultes de Catalunya, en tràmit parlamentari, que desenvolupi la competència per convocar consultes, esgota de fet la via legal per a convocar-lo. La data i pregunta de la consulta van ésser anunciades pel President de la Generalitat de CatalunyaArtur Mas el 12 de desembre de 2013 amb el suport dels grups parlamentaris de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa i la Candidatura d’Unitat Popular, que sumen 87 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya. La consulta serà una pregunta amb dos apartats: «Vol que Catalunya esdevingui un Estat?» i «En cas de resposta afirmativa, vol que aquest Estat sigui independent?”.

 

Screen Shot 2014-06-04 at 12.46.22 PM

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 9 Juny 2014 by in Artigos, Nossos alunos and tagged , , , , , , , .
%d bloggers like this: